Translate

Bu Blogda Ara

Giritlice Deyimler Tekerlemeler

1. “Mya dripa sto nero”* “Suda bir delik…” /( Neticesinde bir fayda temin edilemeyen uğraşlardan sonra söylenir.)

2. Anavasta gre to jero, na ton ehome os’to telo(s) Kocakarı moruğa destek ver de, Sonuna kadar birlikte idare edelim. ( Zorluklara rağmen devamında fayda görülen zayıflamış ilişkiler için kullanılır)

3. Ode lyazi, perne ton aba’su* * Ço’de vreşi, ksasu.* Al sen abanı hava güneşli iken Keyfine kalmış yağmur yağarken /(Tedbirli olmak için anlatılır.)

4. Paramiythi, mythi mythi* * To kuçi meto rovithi* Hikaye ve efsane Bakla ile nohut…. /(// İnandırıcılığı olmayan açıklamalara cevaben okunur. Normalde bazı masalların giriş cümlesidir)

5. Pşasteme dyo na sikotho* * Çe teseris na kaço* Kalkmam için iki kişi el versin Oturmam için ise dört /(//Kendi başına iş yapamayıp etrafından yardım isteyenler için kullanılır. Veya yaşlandığını hissedenler kendi durumlarını anlatmak için.)

6. Çenurjo’mu kalathi, çe pu nase kremaso* * Ço de tha palyosis, çe pu nase petakso* Benim yeni sepetim seni nerelere assam ki? Eskidiğinde de nerelere atsam ki? 


7. Dostu pende na milis* * Çi’kosi ya na sopasi* * * Beş para ver konuştur, Yirmiye susturamazsın… ( Mecliste konuşma süresi ve önceliğini ihlal edip, kendini öne çıkarmaya çalışan gevezeler için kullanılır.)

8. Pita obros çe pita opiso, * * Na vğo telo na miliso* * Tis diçonisas to diçho* * * Bir pide önüme, bir de gerime Çıkıp konuşacağım ille, Komşumun leyhine ( Haklılığı hakkında…) ( Her durumda her lafa karışan kişiler için kullanılır) 

9. Eşis diço* * Sa do rodiço* * * Hakkın var Radika kadar (Haksız yere hak iddia edenler için kullanılır.) 

10. Narthi theli o çeros* * Na gamisi ço ftohos* * * Günü gelecek, Becerme sırası bu garibana da gelecek Haksızlığa uğradığını düşünenlerin, günün birinde intikam alma umuduyla kısmen teselli bulup bilenmeye devamı sağlayan bir deyiş  

11. Apşasta pulya* * Pende sto para * * * Yakalanmamış kuşlar Beşi bir para * * ( Palavra atan ve hayal kurup zengin olacağını söyleyen kişiler için kullanılır.)  

12. Da pu tha kop`sun to tiri* *Ço** sarakas na lipi"* /Peynirin dilemlendiği yerde/ /Destere// eksik olur mu hiç / / / *(Kambersiz düğün olmaz" * deyişinin farklı bir hiciv tarzı)  

13. Ahi to pedimu, to şçeparni ponemenomu…* Vah benim ( divanda uyurken, üzerindeki duvarda, çiviye asılı orağın, bir deprem esnasında çivinin yerinden çıkmasıyla, düşme ihtimali ile yaralanarak acı çekme riski taşıyan çocuğum vah… Bu da bir hikayenin son cümlesidir… Hep olumsuz şeyler kurgulayan ve tedbir almayı akıl edemeyen insanlar için kullanılır. //  

14. Perdika pu kakarizis* * İda tros çe koçinizis* Sen şakıyan kekliğim Ne yersin de böyle kırmızıya çalar rengin?  

 
_Ve bir tekerleme:_* İbrişimle kaytan Giritliyle şeytan //  

_Ve bir dokundurma:_* Bir tarlaya bir Giritli’nin girmesinden daha kötüsü ne olabilir ? İki Giritli girmesi * * * *