Translate

Bu Blogda Ara

Kuzu etli Maratha

Kuzu etli Maratha.. Yani Rezene ya da Arapsaçı.




Daha önce Terbiyeli Etli Rezene tarifini yazmıştım. Şimdiki yine tam Girit usulü (terbiye yapılmadan).
Şevketi bostanı saplarıyle kullandım, bari bunu da öyle yapayım dedim, ve sadece saçakları kullandım. (Doğrusunu yazmak gerekirse, her iki otunda sadece bu şeklini bulabildim :))
Normal tarifte kök ve yaprak kısımları birarada kullanılıyor.

Biraz rezeneyi anlatayım: Tadı anason tadına çok benziyor. bildiğim kadarıyla aynı familyadanlar. Tarlalarda, yol kenarında yetişen ve yabani olanları çok daha lezzetli ama onları sadece Ege bölgesi pazarlarında bulabilirsiniz. Neyse ki Erüst Tarım bu güzel otlardan büyük şehirlerde oturanları mahrum bırakmıyor ve pek çok çeşidini büyük marketlerde satışa sunuyor.
Rezene tohumları demlenip çay olarak içiliyor (benim favori çayım).Özellikle mideyi çok rahatlatan bir çay bu. Minik bebeklere içirildiğinde, gaz problemi için çok faydalı.
Taze olarak tüketildiğinde, sindirim zorlukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına ve kronik mide mukoza iltihabına karşı faydaları olduğu biliniyor. Daha detaylı bilgiler burada.
Gelelim tarife:

Malzemeler:
4 kişi için

  • 300 gr Kuşbaşı kuzu eti
  • 2 paket (1 kg civarı) rezene saçak kısmı ya da yine 1kg civarı bütün rezene
  • 4 kaşık sızma zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1/2 adet limon

Yapılışı

Önce rezenelerin kalın sap kısımlarını ayıklayın. sadece ince dal ve yaprakları, tüm rezene kullanıyorsanız bir de kök kısmını kullanın. (Rezenenin kalın sap kısımları çok zor pişer)

Tencerenizi (tercihen düdüklü tencere) iyice ısıttıktan sonra etleri koyun, bir süre soteleyin,

Zeytinyağı ve küçük doğradığınız soğanları ilave edin.

Soğanlar iyice şeffaflaştıktan ve et suyunu çektikten sonra rezeneleri, sıcak suyu, tuz ve yarım limonun suyunu ilave edin.

Kapağı iyice kapatıp düdüklü tencerede 30 dakika, normal tencerede 1 saat civarında kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.

Gördüğünüz gibi bu otlar Girit mutfağında son derece basit ve sağlıklı şekilde pişiyorlar. Ve hepsinin pişme şekli de hemen hemen aynı.

Ama otlar o kadar değişik ki, son derece farklı lezzetler çıkıyor karşınıza.

http://acemiashci.blogspot.com/2007/03/girit-ot-yemekleri.html